vrijdag 10 augustus 2012

Wat distributisten willen

Kapitalisme is voor de rijken.
Socialisme is voor de bureaucraten.
Er is behoefte aan distributisme!

Zowel kapitalisten als socialisten houden ervan om over banen te praten. We leven in dat opzicht in een vreemde maatschappij, waar voortdurend wordt gepraat over werken voor anderen in plaats van voor jezelf en je eigen gezin. Er moet voortdurend een helse keuze worden gemaakt tussen een grote overheid of een oppermachtig bedrijfsleven; tussen creditcards en financiële magie enerzijds en het inleveren van zeggenschap aan de overheid anderzijds. Dezelfde oude vragen keren iedere keer weer terug. Dat komt mede doordat socialisme en kapitalisme onpersoonlijke systemen zijn waar slechts enkele de voordelen van ontvangen en waarmee veel schade wordt berokkend aan ons milieu, de armen, onze gemeenschap en gezinnen.

Het distributisme wil de economie terugbrengen van de financiële kapitaalmarkten naar het huishoudpotje. Er is behoefte aan een humane economie van familiebedrijven en coöperatieve ondernemingen. Mensen hunkeren naar gemeenschapszin, aandacht voor het milieu en meer verbinding met de productieprocessen die ons leven vormgeven. Het distributisme is een duurzaam systeem dat bestaat uit duizenden kleine familiebedrijven, uit bedrijven die in bezit zijn van werknemers en kleine banken die microkrediet verstrekken. Dat dit systeem geen ideologische luchtfietserij is bewijzen praktische voorbeelden zoals de Mondragon Cooperative in Spanje en de op distributisme georiënteerde economie van de Italiaanse provincie Emilia-Romagna in Bologna, waar 45% van het BNP afkomstig is van coöperaties. Dit biedt ongekende voordelen die kapitalistische en socialistische systemen niet kunnen verzorgen.

Als je gelooft dat vrijheid betekent het in bloei zetten van families en gemeenschappen, er ruimte moet zijn voor boeren en familiebedrijven en bezit een essentieel natuurrecht is dat voor zoveel mogelijk mensen moet gelden dan ben je zonder enige twijfel een distributist.

Doelen van distributisten

* Het terugbrengen van gerechtigheid in de markt door historische katholieke principes waardoor er een harmonie ontstaat tussen moraal en economie.

* Het dichten van de kloof tussen werk en bezit om een stabiele woon/-werkomgeving te creëren via coöperaties en familiebedrijven.

* Eigen bezit als integraal element van diepgeaarde onafhankelijkheid tegenover grote megacorporaties en de alom aanwezige overheid.

* Het radicaal centraal stellen van subsidiariteit: minder centralisatie en meer beslissende bestuurbevoegdheden bij lokale instellingen, overheden en bedrijven.

* Spaarzin: families moeten meer zelfvoorzienend en bronbewust consumeren.

* Solidariteit met het gezin, werkende mensen, gemarginaliseerden en armeren.

Distributisten steunen

* Familiebedrijven – Bedrijfsgilden – Coöperaties – Gedifferentieerd belastingbeleid – Rentevrije leningen – Lokale productie voor lokale consumptie – Voedselbanken – Microkrediet – Gemeenschapsvoorzienende landbouw – Kleinschalige technologie – Milieubewuste boeren – Rurale huisvestiging – Huizen van gastvrijheid voor ontheemde en berooide mensen – Rechten van de ongeboren mens – Economische rechtvaardigheid – Liefdadigheid.

2 opmerkingen:

  1. Hoi, als Chesterton fan vraag ik me af of je een blog of een samenvatting met betrekking tot G.K. Chesterton voor www.chesterton.nu zou willen maken. Ik ben Chesterton.nu gestart om het werk van Chesterton onder de aandacht te brengen. Er staan al vele interessante bijdragen op.
    Ik hoop van je te horen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen